Assalamualaikum w.b.t
Hi hi hi ! Lama sudah tidak bertemu ye? Whatsuuppp?
Fuh ! Kesibukan melampau aku gamaknya sampai tak ada masa nak update blog. opppss yeke cik pika ni? Betul ke ni? lol.
Maklumlah tahun depan saya sudah bergelar calon SPM ;) *wink*
Okay okay tujuan utama di sini ya saya ingin berkongsi sikit Pavlova sedapppp bak hang ! yuuuuummm. Tapi itu orang lain yang buat lah hikhik . yang aku buat........ krik krik krik.. But adik adik aku makan bertambah , and lou kong cakap sedap <3
Sedap lah kot. haha resepi dia simple aje. petik jari je ! sonang sangat. yeah sesuai untuk orang malas macam aku lol . Actually bagi yang tak tahu and tak pernah makan lagi pavlova ni , pavlova ni dia meringue-based dessert and ikon masakan New Zealand and Australia.
Bahan-Bahan :
{Meringue}
4/5 putih telur
170g Castor Sugar
1 sudu tepung jagung
1 sudu cuka
{Cream atas pavlova}
Whipped cream 250g (aku guna Pauls)
Strawberry/kiwi/buah masam
Cara-Cara :
{Meringue}
1. Panaskan oven 170°C.
2. Pukul 4/5 telur putih (pastikan buang pusat kalau tak nak hanyir) dengan mixer.
3. Masukkan gula castor sedikit secara konsisten dan increase speed mixer.
4. Masukkan sekali cuka dan tepung jagung.
5. Mix sampai jadi berkilat dan terbalikkan tak jatuh.
6. Letak kertas baking paper or kertas turas kat dalam tray bulat.
7. Tuang meringue tadi dalam tray tadi and ratakan.
8. Bakar selama 40-50 minit.
9. Dah masak tu biar sejuk sikit.
{Cream atas pavlova}
1. Guna mixer untuk pukul whipped cream. Jangan terlebih mix nanti bergentel.
2. Pandai pandailah hias buah2 kat atas tu :D
Pavlova <3 |
Disebabkan ada masalah teknikal nak transfer gambar pavlova aku, so aku amik jelah kat google , heeee . And those bagi comment about my pavlova thnks very much ! Nanti den nak buat lagi and nak kurangkan sikit gula. Pavlova ni rasa dia dalam macam marshmallow but luar dia rangup. Cubalah tak rugi ;)
Muka gembira makan pavlova, ahaakkkkks :p
No comments:
Post a Comment
Hi, kawan2 comment baik2 je tau ! :)