Tuesday, 31 July 2012

Kelebihan Zikir Subhanallah Wabihamdihi Subhanallahhil AzhimAssalamualaikum :)
Kat sekolah aku belajar tajuk Al Mizan Neraca Keadilan.
Jadi kat post ni aku nak share tentang kelebihan mengamalkan zikir  

"Subhanallah Wabihamdihi Subhanallahhil Azhim"
AL MIZAN NERACA KEADILAN

Berkata Al Imam Al Barbahari Rahimahullahu Ta’ala:

Dan beriman dengan Al Mizan (timbangan amal) di hari Kiamat. Akan ditimbang seluruh amalan kebaikan dan kejelekan. Timbangan tersebut memiliki dua neraca dan satu lisan.Syaikh Allamah Ahmad bin Yahya An Najmi

Adapun dua neraca tersebut, satu neraca untuk amalan kebaikan dan satu neraca untuk kejelekan. Sedangkan yang dimaksud dengan satu lisan yaitu sejenis jarum yang digunakan untuk mengetahui ke arah mana timbangan tersebut lebih condong.

Al Mizan adalah haq (benar adanya) digunakan untuk menimbang amalan seorang hamba sebagaimana firman Allah Tabaroka wata’ala,


“Timbangan pada hari itu ialah kebenaran (keadilan), maka barang siapa berat timbangan kebaikannya, maka mereka itulah orang-orang yang beruntung. Dan siapa yang ringan timbangan kebaikannya, maka itulah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, disebabkan mereka selalu mengingkari ayat-ayat Kami.”(Al A’raaf: 8-9)

Apa kaitan  Al Mizan  dengan zikir Subhanallah Wabihamdihi Subhanallahhil Azhim?

 

Rasulullah s.a.w bersabda:

Siapa membaca : ‘Subhanallah,wabihamdihi’ (Maha Suci Allah dan segala puji bagiNya) dalam sehari seratus kali, akan digugurkan dosanya walaupun sebanyak buih lautan.’ (Riwayat Syaikhan dari Abu Hurairah)

Imam Bukhari menamatkan kitab hadithnya dengan hadith berikut, Rasulullah s.a.w bersabda:

Dua kalimat yang ringan di lidah, pahalanya berat di timbangan (hari Kiamat) dan disenangi oleh Tuhan Yang Maha Pengasih, adalah: Subhaanallaah wabihamdihi, subhaanallaahil ‘azhiim.” (HR. Al-Bukhari 7/168, Muslim 4/2072.)

Dalam zikir yang lain pula:

 ……..Subhanallahi wa bihamdihi ‘adada khalqihi,wa ridhaka nafsihi, wa ziinata ‘Arsyihi, wa midada kalimatihi’(Maha Suci Allah dan segala puji bagiNya sebanyak bilangan makhlukNya, dan sebesar redha diriNya, dan seberat ‘ArasyNya,dan sebanyak hitungan kalimatNya).’ (Hadis riwayat Muslim)


Berzikir sambil berjalan pun boleh, sambil baring atas tilam yang empuk pun boleh berzikir. Ramai orang duduk atas tilam empuk masuk syurga VIP (syurga yang hebat) kerana zikir. Yang penting luangkan masa untuk berzikir, walaupun sedikit asalkan berterusan. Walaupun sekadar Qulhuwallah 10 kali setiap pagi lepas Subuh dan 30 zikir lepas sembahyang (Subhanallah 10 kali, Alhamdulillah 10 kali dan Allahuakbar 10 kali). Yang penting jadikan amalan rutin.
“…….akan digugurkan dosanya walaupun sebanyak buih lautan”
Hanya dosa dengan Allah sahaja diampun. Dosa dengan manusia seperti mengumpat, mencuri hendaklah diselesaikan (settle) dengan meminta maaf dari manusia.

 

 Sekian. Wallahualam. Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Hi, kawan2 comment baik2 je tau ! :)

"Wahai orang-orang beriman !Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka" Surah Ali-Imran ayat : 104
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...